Op een onbewoond eiland ..

" op een onbewoond eiland loopt niemand voor je neus ja je voelt je d'r blij want lekker leven is de leus geen, pietsie pech want je hoeft er niets valt er niet van je fiets ligt op je luie haidewiets drinkt met je billen bloot melk uit een kokosnoot je wordt vanzelluf groot "op een onbewoond eiland zijn alle dagen fijn op een onbewoond eiland daar zou ik willen zijn..." Nou komt dat even mooi uit. Voor een bezoekje aan een (semi) onbewoond eiland hoeft de IJburger het vliegtuig niet te nemen. Deze vier eilandjes rondom IJburg zijn een verademing voor de toerist in eigen land.

Pampus

Tussen 1887 en 1895 werd Pampus aangelegd door de minister van Oorlog om Amsterdam te beschermen tegen kwalijke lieden van buitenaf. Het fort is nooit echt nodig geweest, maar is vandaag de dag nog wel te bezoeken.Vanaf Muiden is het met de veerdienst ongeveer 25 minuten varen. Ook vertrekt er in de zomer een boot vanaf IJburg die je in een kwartier naar het eilandje brengt. Wil je met je eigen boot voor Pampus liggen? Meld je dan na aankomst in de haven bij de fortwachter, die geeft je een plekje om aan te meren.

Meer informatie is te vinden op www.pampus.nl (op maandagen is het eiland gesloten)


Vuurtoreneiland

De 'Lantaarn van Ydoorn' werd eeuwen geleden gebouwd maar het licht van de enige vuurtoren van Amsterdam werd eind vorig jaar gedoofd. Het lichtbaken zou de scheepvaart in verwarring brengen.  Vuurtoreneiland blijft desondanks een fijn dagtripje vanaf Amsterdam. Het eiland ligt bij Durgerdam en huisvest in de lente en de zomer het restaurant Vuurtoreneiland in een glazen kas. In de winter wordt het vijfgangenmenu in de oude kazerne opgediend. Onbewoond is Vuurtoreneiland overigens niet: de uitbater van het restaurant woont met zijn gezin in de fortwachterswoning.

Meer informatie www.vuurtoreneiland.nl


De Dode Hond

Naamgever van dit kleine eilandje in het Eemmeer is de dode viervoeter van de baggeraar die het eiland ooit aanlegde. Het beest stierf tijdens de bouw en werd er begraven.  Los van dit lugubere feitje is De Dode Hond een fijne plek voor een uitstapje. Je mag er namelijk wildkamperen en dat is bijzonder in Nederland. Het gerucht gaat dat er soms herten naar het eiland zwemmen. 


't Hooft
Het eilandje voor de kust van Muiden is vernoemd naar de dichter PC Hooft. De beste man was in de 17e eeuw nog bestuursambtenaar van Muiden. Vanaf IJburg is het niet ver varen. Ook hier kan je kamperen en mag je een kampvuurtje maken.

 


advertentie